Breng de connectie terug tussen denken, voelen en handelen

Haptotherapie Leusden

PureConnection Haptotherapie in Leusden helpt jou om meer in verbinding te komen met jezelf, met je hoofd, je hart en je lijf. Zodat je meer balans, rust en ruimte hebt en het contact met je (werk)omgeving weer lekker loopt. Het resultaat na het werken met mij als haptotherapeut: je mag zijn wie je bent, je voelt je vrijer en vitaler.

Heb jij klachten door stress, overbelasting of heb je een burn-out? Ben je uit balans? Wil je leren je beter te voelen en te luisteren naar de signalen van je lichaam? Door ons drukke bestaan in een steeds sneller wordende wereld waarin de prestatie voorop staat, maken we niet meer echt contact. We raken steeds meer verwijderd van onszelf en elkaar. Haptonomie gaat over echt contact; de verbinding met jezelf om van daaruit een heldere verbinding met je directe omgeving en de wereld aan te gaan.

haptotherapie
Haptotherapie in Leusden kan helpen als je het gevoel hebt niet verder te komen, bijvoorbeeld wanneer:
 • je klachten hebt op het gebied van stress, overbelasting of een burn-out
 • je druk bent in je hoofd
 • je weer of meer wilt voelen
 • je hooggevoelig (HSP) bent
 • je (opnieuw) wilt ontdekken wie je bent
 • je wilt leren loslaten
 • je door een ingrijpende gebeurtenis uit balans bent
 • je geneigd bent om je aan te passen aan anderen
 • je meer in het hier en nu wilt zijn, meer wilt genieten
 • je moeite hebt met jezelf zichtbaar of kenbaar te maken
 • je moeilijk bij jezelf blijft
 • jij je vitaler wilt voelen
 • je relatieproblemen hebt
 • je moeite hebt met grenzen aangeven en/of ‘nee’ te zeggen
 • je altijd zorg hebt voor anderen en eigenlijk minder goed voor jezelf zorgt.

Wat is haptonomie en haptotherapie?

Kort gezegd is haptonomie ‘verstand van voelen’ en gaat het over contact en verbinding. Voor veel mensen wordt het steeds moeilijker in de hectiek en snelheid van onze prestatiemaatschappij om te blijven voelen, dicht bij jezelf te blijven. Te luisteren naar wat jouw lichaam je vertelt en balans te brengen in je denken, voelen en jouw handelen.

Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie en is er op gericht je weer in contact te brengen met jezelf en met jouw gevoelens. Haptotherapie laat je zien en voelen welke invloed dit heeft op jouw eigen gedrag en wat dit doet in contact met andere mensen in jouw omgeving, zowel privé als in werkrelaties. Haptonomie gaat over intermenselijke relaties, met andere woorden – wat gebeurt er tussen jou – je hoofd, hart en je lijf – en wat gebeurt er vervolgens tussen jou en de ander in het dagelijkse leven?

haptotherapie
[Artikel]
Het belang van voelen en beleven
De essentie van haptotherapie

Ervaringen

"Ik startte het haptonomie-traject als onderdeel van mijn professionele en persoonlijke ontwikkeling, waar ik graag weer een aantal stappen in wilde maken. Cognitief ben ik sterk, lullen kan ik wel. Maar wat ik prettig vindt aan haptotherapie is leren voelen, 'het doen' en daar vooral ook betekenis aan geven. Wendy vertaalde mijn gedachten en ideeën hierover in concrete oefeningen. Ze legde haar observaties naast die van mij en kwam met metaforen die inzicht gaven in hoe het bij mij werkt. "
Vrouw, 34 jaar.

"Na een paar intensieve jaren na het ziek zijn van mijn partner, een drukke baan en opgroeiende kinderen merkte ik dat ik moe was. Het was allemaal goed te verklaren maar ik kwam niet veel verder. Mijn emoties kon ik best verwoorden en ik wist het ook prima te analyseren. Maar echt voelen van die emoties lukte niet of nauwelijks. Ik kreeg lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, eczeem en was vaker ziek.

Na een gesprek met huisarts en eerstelijnspsycholoog  terecht gekomen bij Wendy. Ik wilde weer meer in contact komen met mijn gevoel en dit ook durven en kunnen uiten.
Hiermee zijn we aan de slag gegaan en ik ben nu een stuk verder. Ik heb weer energie en plannen. Kan ook eerlijker naar mezelf en omgeving zijn en durf mijn emoties toe te laten. Het voelt bevrijdend.

Wendy heeft me op een veilige, eerlijke en duidelijke manier kunnen helpen.
Aanrader!" - Vrouw 44 jaar
"Ik, vrouw van 62 jaar en hooggevoelig. Ik ben al heel lang opzoek naar rust in mijn lijf en hoofd en heb al veel therapie gevolgd van allerlei soorten. Haptonomie brengt mij het meest wat ik nodig heb. Samen kijken en voorzichtig voelen in het begin waar de pijn en ‘trauma’ zit. Hier naar kunnen gaan voelen en dit onder woorden brengen is voor mij belangrijk, het maakt dat ik werkelijk ben gaan voelen en mezelf kan begrijpen. Niets af te doen aan de ander haptonomen de mij ook op weg hebben geholpen, maar ik ben blij met Wendy omdat zij mijn ‘taal’ en gevoel spreekt, en helpt het betekenis te geven. Ik heb eindelijk weer vertrouwen in mijzelf en in de mensen rond om mij gekregen, en de moed mijn gevoel te mogen/kunnen delen zonder mij daar schuldig of minder van te voelen. Echt het gevoel te hebben samen op weg te zijn, het steuntje in de rug en de bevestiging is zo welkom."
"Ik ben aan haptotherapie begonnen nadat ik met burn-out klachten ziek thuis zat. Het was voor mij een nieuw avontuur omdat ik geen ervaring had met deze therapie. Het heeft mij opgeleverd dat ik meer in contact met mijzelf ben gekomen. De oefeningen richten zich steeds op ‘wat voel ik’? ‘Wat ervaar ik nu’?, voor mij heel belangrijk omdat ik geneigd ben teveel van mijn eigen ruimte weg te geven ten koste van mijzelf. Na de laatste keer ga ik verder met handvatten om mijzelf en mijn eigen behoeftes meer mee te nemen in contacten naar buiten, zodat daar meer balans en harmonie is. Bedankt Wendy!"

Gelukkige 60-plusser
"Ik, vrouw van 60 jaar, ging naar Wendy voor persoonlijke ondersteuning. Er was een vermoeden van Alzheimer bij mijn man van 62 jaar. Ik worstelde met de vraag in hoeverre ik ruimte voor mijzelf kon blijven vragen. Totaal niet bekend met haptonomie had ik geen idee wat te verwachten. Inmiddels 10 sessies verder heb ik onlangs kunnen afronden met Wendy. Zeer prettig heb ik de begeleiding ervaren: een combinatie van de juiste vragen stellen en fysieke oefeningen hebben mij inzicht gegeven in mijn mechanismen en afweertechnieken. Doordat Wendy mij nauwlettend volgde en nooit over een grens ging, heb ik geleerd mij kwetsbaar op te stellen. Het gevolg is dat ik steun vanuit heel mijn netwerk ervaar. Wendy weet de juiste verhouding te vinden tussen nabij zijn en afstand houden. Heel fijn."

"Via de huisarts werd ik attent gemaakt op de mogelijkheid van haptotherapie. Bij het zoeken op het internet sprak de website van Wendy mij al meteen aan. Al bij het eerste telefonische contact, gaf Wendy mij al een gevoel van: naast elkaar staan. 'Kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen', zei ze.

Bij de eerste afspraak spraken we over hoe het met me ging: Ik was het contact met mezelf en mijn gevoel kwijt. Ik was niet meer boos, blij of verdrietig. Was heel moe en kon m.n. op mijn werk niet meer (goed) functioneren. Ik had maagklachten, was vaak misselijk.

Mijn hulpvraag was: dat ik het verlangen had om weer te durven voelen en dit mogelijk ook te kunnen verwoorden. Hierin bij mezelf blijven en niet meeliften op de gevoelens van anderen.
Tijdens de behandeling hebben we prettige gesprekken gehad. Ik voelde me gehoord. Met verduidelijkende vragen werd ik meer aan het denken, en voelen gezet. Kreeg inzichten over hoe ik in bepaalde situaties reageer. De oefeningen werkten vaak zeer verhelderend, soms duurden ze maar kort. Er was altijd rust tijdens de behandeling, nooit het gevoel dat iets op tijd moest.

nu: Ik heb mezelf, en mijn gevoel weer terug. Luister naar de signalen die mijn lichaam geeft, kan ze vaak ook plaatsen en kan er iets mee doen. Ik heb mijn eigen pad gekozen. Het is tijd dat ik mezelf weer mag zijn, niet laveren om het een ander naar de zin te maken. Ik kan met veel mensen in mijn omgeving delen hoe het met me gaat, mijn gevoelens verwoorden, wat iets met me doet. Ben dus weer meer in contact met mezelf en ook met de mensen in mijn omgeving.
Ben heel blij met Wendy als therapeut en de manier waarop zij te werk gaat."

Jolanda

"Tijdens mijn burnout was ik erg uit contact met mijn gevoel. Ook had ik last van angst-en paniek aanvallen. Door weer bewust mijn lichaam te gaan voelen kon ik weer in contact komen met mijn gevoelsleven. Dit maakte dat ik de angsten er kon laten zijn en bij mijn echte gevoelens kon komen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik van mijn angst en paniek aanvallen af was en meer kon genieten van de mooie dingen van het leven."
"Sinds ruim drie jaar kom ik, van tijd tot tijd, bij Wendy. Onderweg samen in  zachtheid en liefdevolle aanraking. Met voor mij duidelijke verwijzingen waar de beweging vast zat en hoe er mogelijk verbetering in te kunnen brengen. Dit keer speelde de thema’s rouw en verlies in mijn leven.

In alle stapjes die ik gemaakt heb was er altijd vooruitgang als was het maar een klein beetje. Vooral de woorden bij het gevoel geven was voor mij de opening om mijzelf te begrijpen. De haptonomische begeleiding heeft mij geholpen een groter gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, onafhankelijk van de mening van anderen. Ik mag er zijn van mijzelf. Ik hoef niet meer te strijden voor mijn plekje, ik neem mijn ruimte ‘gewoon’ in en voel daarbij een enorme rust in mijzelf en kan een ieder in zijn of haar waarde laten.

Veel dingen die nu speelden, kwamen uit het verleden. Gelukkig kon ik de rouw uit het heden en het verlies van vroeger, verwerken. Door het te doorvoelen.. Ik heb veel angst en onzekerheid gehad, altijd bezig met ‘of ik dingen naar en voor anderen wel goed deed’. Ook dat heb ik kunnen loslaten.

Ik ben erg blij met waar ik nu sta, zonder de hulp van Wendy zou ik daar niet makkelijk gekomen zijn".

 
"Afgelopen jaar ben ik door een incident op mijn werk erg boos geworden. Alsof het mij werd aangedaan en ik niet gezien werd. Mijn conclusie tijdens de haptotherapie was dat ik door onzekerheid erg op de ander gericht was en hierdoor reactief in contact was. Door oefeningen in voelen, mijn plaats in de ruimte en oefenen in afstand en nabijheid met Wendy ben ik me weer bewust van mijn positie. Ik doe zelf ook ademhalingsoefeningen en meditatie, waardoor ik mijn leven nu leef met focus en vanuit ontspanning en eigen beweging en ruimte."
"Ik heb een burn-out en een sociale fobie gehad en ik ben hooggevoelig. Ik kwam bij Wendy omdat ik niet in contact was met mijn lijf. In contact met anderen was ik voornamelijk met de ander bezig wat me zeer veel energie kostte. Ik had moeite om andere mensen te vertrouwen. Ik was niet in balans en had geen energie om een normaal sociaal leven te hebben en te werken zonder beperkingen. Ik was bang om terug te vallen in mijn burn-out en sociale fobie. Wendy gaf me alle ruimte om in mijn eigen tempo bij mijn gevoel te komen en toetste ook steeds of haar bevindingen correct waren. Ik had heel snel het gevoel haar te kunnen vertrouwen. Ze is heel geduldig en empathisch en open. Al mijn doelen zijn bereikt. Ik ben nu meer in contact met mijn gevoel ook tijdens contact met andere mensen. Dat kost me minder energie omdat ik nu meer in mijn lijf zit tijdens sociale contacten. Ik heb de afgelopen periode veel sociale contacten gehad en dat is heel goed gegaan. Ik luister naar mijn intuitie en maak gebruik van positiebepaling om mijn grenzen te respecteren. Ik ben meer in balans. Ik heb meer zelfvertrouwen omdat ik nu het gevoel heb dat ik goed ben zoals ik ben. Ik kan Wendy van harte aanbevelen."
"Als onbekende met het fenomeen voelen heb ik bij Wendy veel geleerd over waarnemen en voelen in plaats van redeneren. Er is voor mij een wereld open gegaan waarbij ik mijzelf beter heb leren kennen maar ook mijn gevoelens beter kan duiden of mezelf kan melden in privé of werksituaties. Met een rustige aanpak heb ik via gesprek en oefeningen veel geleerd wat ik als 55-jarige man graag ook al op jeugdige leeftijd had willen weten. Communiceren ging mij goed af maar nu begrijp ik beter wat ik zeg en doe en wat het met mij of anderen doet."