Wat is Haptotherapie?

Kort gezegd is haptonomie ‘verstand van voelen’ en gaat het over contact en verbinding. Contact met jezelf. En vanuit jezelf in contact met anderen.

De haptotherapie gaat uit van het gegeven dat het lichaam de drager is van gevoelens en een geheugen heeft voor positieve en negatieve gevoelservaringen. Deze gevoelservaringen zijn terug te vinden in bewegingspatronen, spanningen in het lichaam, remmingen in de gevoelsbewegingen, het ontstaan van voorkeurshoudingen- en bewegingen en in de wijze van het aangaan van contacten.

Als haptotherapeut ben ik er op gericht om jouw als cliënt je hiervan bewust te laten zijn en je aan te spreken op jouw eigen vermogens om los te laten, te kiezen en te veranderen. Hoe meer gedrag voortkomt uit zelfbewustzijn, hoe makkelijker je beweegt (letterlijk en figuurlijk), hoe meer belastbaar en vitaler je bent. Emotionele en fysieke blokkeringen kunnen loskomen, herkend en verwerkt worden.

Ik begeleid jou in je zichtbare en voelbare ontwikkeling, doordat je letterlijk ‘aan den lijve’ kunt gaan ervaren hoe jij in elkaar zit en wat dat doet met jezelf en met anderen. En je leert ook om woorden te geven aan gevoelens.

Door praktische, ervaringsgerichte oefeningen ga jij jezelf steeds beter leren kennen. Het resultaat is dikwijls dat jij jezelf kunt zien in wie je bent, zodat je helder bent in contact met jezelf en van daaruit naar anderen. Je ontwikkelt je en je mag tevoorschijn komen in wie je werkelijk bent.

“Dan kun je je ontwikkelen en mag je zijn zoals je bent om te worden wie je bent, maar nog niet kunt zijn. En je mag het worden op jouw manier en in jouw tijd” (Anna Terruwe).

Wil jij meer inzicht in wie je werkelijk bent?
Wil jij echt ervaren wat het is om ‘bij jezelf te blijven’?

Neem dan gerust contact op.

haptotherapeut

De begeleiding

Tijdens de haptotherapie sessies voeren we gesprekken en maken we gebruik van ervaringsgerichte oefeningen en haptonomische aanraking. Als haptotherapeut begeleid ik je in het leren luisteren naar je gevoelens die er op dat moment zijn en bekijk samen met jou naar de manier waarop jouw gedachten en gevoelens een rol spelen in je dagelijkse leven. Zo kun je ontdekken wat goed voor jou is, waardoor je in beweging komt of juist niet. Door de oefeningen en de inzichten die je in de sessies tijdens haptotherapie doet en krijgt, kun je dingen ook in contact met anderen uit gaan proberen en zo daaraan gevolg geven in je dagelijkse leven. Zo kom je steeds dichter bij jezelf en kun je ook vanuit die autonomie bij jezelf blijven. Je komt meer in balans.

Breng de connectie terug tussen Denken, Voelen en Handelen

We functioneren vaak onbewust vanuit ons hoofd en hebben we het voelen zo langzaamaan afgeleerd. Of we willen niet meer echt voelen wat er is. Bang om te gaan ervaren wat er werkelijk is, dat we stilstaan bij, bijvoorbeeld, pijn en verdriet. Ons lichaam geeft kleine of grote signalen af om ons te laten weten dat er iets mis is. En diep van binnen voel je ook wat er werkelijk mis is. We kunnen goed verwoorden wat er scheelt, maar hebben de weg naar ons lijf nog niet gemaakt. De balans tussen denken, voelen en doen is verstoord en we zijn niet goed meer in staat te luisteren naar de signalen die ons lichaam ons geeft. En dat is, zeker in deze tijden denk ik, heel belangrijk.

Vaak begint het met fysieke klachten. Je voelt je moe, je hebt stress, vage lichamelijke klachten of ‘je zit gewoon niet lekker in je vel’ en de dingen lopen niet lekker. Dikwijls zijn deze situaties en klachten niet de oorzaak, maar een gevolg. In de haptotherapie ga je weer leren voelen wat er in jouw lijf eigenlijk gebeurt. Hoe reageert jouw lijf op situaties? Word je er blij en vitaal van, of juist niet? Blijf je op je eigen benen staan of word je wat wiebelig? En wanneer gebeurt dit wel of juist niet?  Door te luisteren naar je gevoel maak je keuzes die bij jou passen. Krijg je inzicht in wat je doet, hoe jij dat doet en of het goed voor je is. Het geeft je zelfvertrouwen, rust en ook ruimte voor nieuwe inzichten. Je beweegt je weer vrij, je kan oprecht dicht bij jezelf blijven zonder de verbondenheid met de ander te verliezen.

Je kunt jouw pad gaan bewandelen naar autonomie in verbondenheid

haptotherapie